Voor wie is kindercoaching?
Als kindercoach gespecialiseerd in hooggevoeligheid begeleid ik kinderen en tieners in hun ontdekkingstocht naar het vinden van balans tussen de mooie kwaliteiten én valkuilen die HSP met zich mee brengt. Hooggevoeligheid heeft namelijk ook veel mooie eigenschappen.
Ook onderwerpen zoals veel piekeren, overprikkeling, laag zelfvertrouwen, faalangst, moeilijk concentreren zijn mogelijk om mee aan de slag te gaan. Je kan daarbij denken aan vragen als; mijn dochter heeft het lastig op school en wordt snel afgeleid in de klas of mijn zoon piekert heel veel waardoor hij minder goed slaapt.
We gaan oplossingsgericht werken. Nadat we de hulpvraag van zowel de ouders als het kind hebben bepaald gaan we verder, elk traject is anders, het is op maat gemaakt, zodat ik zo goed mogelijk kan inspelen op de behoeftes en ook daarop de gebruikte methodes kan afstemmen.
Uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut blijkt dat ruim een kwart van de ouders van kinderen tot 18 jaar zich zorgen maakt over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van hun kinderen. Een kindercoach begeleidt in dit soort vraagstukken.
De doelgroep waar ik mij voornamelijk op richt is de doelgroep 6-13 jaar. Kinderen op de lagere school, maar ook de kinderen in de 1e klas van de middelbare school voor ondersteuning bij de overgang van de lagere naar de middelbare school.
Een eerste kennismakingsgesprek is gratis.
Wat is hoogsensitiviteit?
HSP staat voor highly sensitive person, zeer gevoelig persoon (hooggevoelig of hoogsensitief). Een hoogsensitief kind ervaart prikkels van buiten veel sterker en heftiger. Ze nemen niet alleen meer informatie op, maar ze verwerken fysieke en emotionele prikkels ook op een intensere manier. Het kind kan sneller overprikkeld raken en wordt eerder emotioneel. Het gevolg hiervan is dat het hoogsensitieve kind niet begrepen wordt.
Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk, geen stoornis. Uit onderzoek van Elaine Aron (een Canadese psychotherapeute) blijkt dat bijna 1 op de 5 kinderen hoogsensitief is.
Je kan denken aan kenmerken zoals:
- Prikkelgevoelig en opmerkzaam
- Nieuwsgierig en bedachtzaam
- Gevoelig voor stemmingen van anderen
- Intens en intuitief
- Moeite met verrassingen en veranderingen
- Perfectionistisch
- De kinderen kunnen ook snel schrikken, last hebben van kleren die kriebelen, gevoelig zijn voor geur, oog hebben voor detail om een paar voorbeelden te noemen.
Hoogsensitieve kinderen denken na over alles, kijken verder vooruit dan anderen om de consequenties te overzien van verschillende handelingen. Als gevolg daarvan hebben ze een groter empatisch vermogen, rechtvaardigheidsgevoel en bewustzijn. Ze hebben een rijke binnenwereld, met bijv speciale waardering voor kunst en muziek en voelen daarbij passende emoties-verdriet, angst, boosheid, blijdschap- vaak lang voordat anderen om hen heen dat doen. (Elaine Aron 2016)
Als kindercoach kan ik ervoor zorgen dat de kinderen beter kunnen omgaan met prikkels, zodat veel van de overprikkeling of frustratie die hoogsensitieve kinderen ervaren minder aanwezig is. (Sonnevelt).
Themas die kunnen spelen zijn de volgende:
- Overprikkeling
- Dagelijkse dingen (zoals eten en slapen)
- Verantwoordelijkheid en piekeren
- Lat hoog leggen en in 1 keer goed
- Vriendschappen en sociale contacten
- Grenzen stellen
- Laag zelfbeeld
- Wijs voor hun leeftijd
Andere themas waarbij ik kan ondersteunen zijn:
- Laag zelfvertrouwen
- Faalangst
- Moeilijk concentreren
- Leren omgaan met emoties
Boekentips over HSP:
- Hoogsensitieve kinderen - Esther Bergsma
- Het hoog sensitieve kind - Elaine N Aron
- How to talk to kids over kids in het algemeen